Taksim Maksemi Cumhuriyet Müzesi’ne Dönüştürüldü

Taksim Maksemi Cumhuriyet Müzesi’ne Dönüştürüldü
Taksim Maksemi Cumhuriyet Müzesi’ne Dönüştürüldü
GİRİŞ 09.06.2024 09.35 GÜNCELLEME 09.06.2024 09.35
Bu Habere 0 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı, Osmanlı padişahı I. Mahmud döneminde inşa edilen Taksim Maksemi’ni restore ederek Cumhuriyet Müzesi olarak açtı. Açılış töreni Taksim Meydanı’nda gerçekleşti ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, birçok belediye başkanı ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

taksim maksem kentimgazetesi3

Taksim Maksemi’nin Cumhuriyet Müzesi’ne Dönüşümü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı padişahı I. Mahmud döneminde inşa edilen Taksim Maksemi’ni restore ederek Cumhuriyet Müzesi olarak halkın hizmetine sundu. Açılış töreni Taksim Meydanı’nda yapıldı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Eyüpsultan Belediye Başkanı Mithat Bülent Özmen, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ve birçok davetli katıldı.

Açılışta konuşan İmamoğlu, Taksim Meydanı’nın isminin Taksim Cumhuriyet Meydanı olduğunu ve Cumhuriyet tarihinin önemli olaylarına şahitlik ettiğini belirtti. İmamoğlu, “Taksim’e yeni bir değer katmanın, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılına yakışan yeni bir buluşma alanını katmanın da gururunu yaşıyoruz. 2022’de başlayan bu restorasyon, aslına uygun bir biçimde yapıldı. Kaybedildiği düşünülen kat yüksekliğini artıran ve altına yapılan dolguların taşınarak yeniden mekanın zengin halinin bu güzel sunuma kavuşması da büyük bir değer” dedi.

taksim maksem kentimgazetesi5

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ne kadar minnet duysak azdır”

İmamoğlu, İBB Miras‘ın çalışmalarına değinerek, tarihi alanlara, anılara, belgelere ve eserlere sahip çıktıklarını söyledi. “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ne kadar minnet duysak azdır” diyen İmamoğlu, Atatürk’ü anarken tüylerinin diken diken olduğunu ve gözlerinin nemlendiğini belirtti. Cumhuriyet’in kalıcı eserler bıraktığını ve bu eserlerin ilelebet yaşayacağını vurguladı.

taksim maksem kentimgazetesi7

Cumhuriyet Müzesi’nde Sergilenen Eşyalar

Açılış konuşmalarının ardından İmamoğlu ve beraberindekiler, Cumhuriyet Müzesi’ni gezdi. Osmantan Erkır ile Şişli’deki İBB Atatürk Müzesi‘nin katkılarıyla oluşturulan müzede, Atatürk’ün müşir üniforması, çizmesi, triko süveteri, kalpağı gibi kişisel eşyaları da sergileniyor. Cumhuriyet Müzesi, pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatlerinde ziyaret edilebilecek.

Taksim Maksemi’nin Cumhuriyet Müzesi’ne dönüştürülmesi, İstanbul’a tarihi ve kültürel anlamda önemli bir değer kattı. Bu restorasyon, Cumhuriyet’in 100. yılına yakışan bir projeyle, Taksim Meydanı’na yeni bir buluşma alanı ekledi. İBB‘nin tarihi alanlara ve eserlere sahip çıkma çabası, İstanbul’un kültürel mirasının korunmasına büyük katkı sağlıyor. Müzenin açılışı ve Atatürk’ün özel eşyalarının sergilenmesi, ziyaretçilere tarihi ve kültürel bir deneyim sunacak.

taksim maksem kentimgazetesi2

YORUMLAR 0

    DİĞER HABERLER